Неправильно: «на куті вулиць». Правильно: «на розі вулиць». Неправильно: «Із заздрістю». Правильно: «Заздрісно».
Неправильно: «під кінець дня». Правильно: «наприкінці дня».
Неправильно: «займати посаду». Правильно: «обіймати посаду».
Неправильно: «постає питання». Правильно: «постає запитання».
Суржик або калька з російської: «у цьому році». Правильно: «цього року».
Неправильно: «Умови життя покращились». Правильно: «Умови життя поліпшились».
Неправильно: «Затрати чималі». Правильно: «Витрати чималі».
Неправильно: «При бажанні цього можна досягти». Правильно: «Коли є бажання, цього можна досягти».
Неправильно: «Послужив стимулом». Правильно: «Став стимулом».
Неправильно: «роздягалка». Правильно: «роздягальня». Неправильно: «Хворобу легше попередити, ніж лікувати». Правильно: «Хворобі легше запобігти, ніж її лікувати».
Неправильно: «Село розташоване». Правильно: «Село лежить». Неправильно: «реакція взаємодії». Правильно: «реакція(або взаємодія)».
Неправильно: «накопичувач енергії». Правильно: «нагромаджувач енергії».
Неправильно: «Звідтам». Правильно: «Звідти».
Неправильно: «молоді юнаки». Правильно: «молоді люди».
Неправильно: «Зір падає». Правильно: «Зір погіршується». Неправильно: «Залиш мене в спокої!». Правильно: «Дай мені спокій».
Неправильно: «загубити надію». Правильно: «втратити надію».
Неправильно: «на куті вулиць». Правильно: «на розі вулиць».
Неправильно: «у біжучому році». Правильно: «у поточному році».
Неправильно: «в кинці весни». Правильно: «наприкінці весни».
Неправильно: «кульчики». Правильно: «сережки».
Неправильно: «швидше всього». Правильно: «найімовірніше».
Неправильно: «коротше кажучи». Правильно: «коротко кажучи». Неправильно: «до краю виснажений». Правильно: «вкрай виснажений».
Неправильно: «М'яч не потрапив у ворота». Правильно: «М'яч не влучив у ворота».
Неправильно: «В скорому часі». Правильно: «Невдовзі».
Неправильно: «Тиск упав». Правильно: «Тиск зменшився». Неправильно: «приймати міри». Правильно: «уживати заходів». Неправильно: «Мені все рівно». Правильно: «Мені байдуже, однаково».
Неправильно: «Чілі». Правильно: «Чилі». Неправильно: «Діти цілий день знаходяться в теплому приміщенні». Правильно: «Діти цілий день перебувають у теплому приміщенні». Неправильно: «Зараз він живе в місті». Правильно: «Тепер він живе в місті».
Неправильно: «у порівнянні з». Правильно: «порівняно з». Неправильно: «кілька років назад». Правильно: «кілька років тому».
Неправильно: «Взуття тисне». Правильно: «Взуття муляє». Неправильно: «Детальніше про виставку». Правильно: «Докладніше про виставку».
Неправильно: «У більшості випадків». Правильно: «Здебільшого». Неправильно: «сісти за руль машини». Правильно: «сісти за кермо машини».
Неправильно: «покінчити життя самогубством». Правильно: «заподіяти собі смерть».
Неправильно: «допускати». Правильно: «припускати».
Неправильно: «Знайомство з цим документом». Правильно: «Ознайомлення з цим документом».
Неправильно: «знаючі працівники». Правильно: «обізнані працівники». Неправильно: «Не в обіду сказано». Правильно: «Даруйте, пробачте на слові; не бажаючи образити, скажу; не ображайтесь».
Неправильно: «Хворобу легше попередити, ніж лікувати». Правильно: «Хворобі легше запобігти, ніж її лікувати».
Неправильно: «Прибавить мені сили». Правильно: «Додасть мені сили». Неправильно: «кілька років назад». Правильно: «кілька років тому».
Неправильно: «Сильно забруднена річка». Правильно: «Дуже забруднена річка».
Неправильно: «атмосферне повітря». Правильно: «повітря».
Неправильно: «Звідтам». Правильно: «Звідти».
Неправильно: «Розбити ворога дотла». Правильно: «Розбити ворога вщент».
Неправильно: «Зусилля виявилися Сізіфовою працею». Правильно: «Зусилля виявилися сізіфовою працею».
Неправильно: «Погіршення стану здоров'я». Правильно: «Погіршання стану здоров'я».
Неправильно: «у минулому (позаминулому) році». Правильно: «торік (позаторік)».
Неправильно: «Отримали освіту». Правильно: «Здобули освіту». ukrayinskamova Українська Мова Неправильно: «Може бути, що він прийде». Правильно: «Можливо, він прийде». 3 сентября
Неправильно: «іноземний текст». Правильно: «іншомовний текст».
Жираф - це кінь, виконаний за всіма вимогами замовника.
|