Піст має два джерела походження. Як усяка аскеза, піст це випробування людини шляхом утримання від бажаного. Ще одним джерелом є уявлення пов’язані з ритуальною чистотою (нечистотою). Різні продукти вважалися більш чи менш ритуально чистими, або ж принймні більш чи менш бажаними, відповідно з релігійною метою є сенс утримуватися певних продуктів. З релігійної точки зору є два підходи до постів:
* піст самоцінний сам по собі, оскільки його дотримання йде людині на краще — Бог встановлюючи пости краще знає, що треба людині, це стосується і їжі;
* піст не самоцінний сам по собі — це лише один зі способів аскези і його дотримання має на меті саме самоконтроль, зосередження на духовному і т.п.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Додано (22.03.2009, 15:40)
---------------------------------------------
Плов із сушених грибів
Сушені гриби - 40 г, вода - 1,5 склянки, рис - 150-200 г, олія - 80 г, морква -100 г, ріпчаста цибуля - 50 г, мелена кіндза - 3-4 г, сіль, перець - за смаком.
Сушені гриби промити і замочити в холодній воді на 3-4 години. Потім дрібно нарізати і зварити в тій же воді. Цибулю дрібно нарізати, моркву натерти на великій тертці. Все це підсмажити на олії. Покласти в бульйон із грибами, туди ж додати перебраний промитий рис, посолити. Закрити кришкою і тушкувати. За 10 хвилин до готовності додати мелену кіндзу (коріандр) і мелений чорний перець.
Додано (22.03.2009, 15:42)
---------------------------------------------
Борщ український пісний
0,5 склянки білої квасолі, 2-3 цибулини, 2 кореня петрушки, 2 невеликих буряка, 200 г картоплі, склянка квашеної капусти, 2 помідори 1 ріпа, 2 моркви, 1/4 склянки борошна, 1/3 склянки пшона, 1 головка часнику.
Замочену на 6-8 годин квасолю промити і поставити варити разом з цибулинами, коренями петрушки, селери, буряками та картоплею. Квашену капусту віддушити (якщо занадто кисла, то обдати кип'ятком), покласти варитися. Додати помідори, дрібно нашатковані ріпу та моркву, посолити. Незадовго до готовності додати борошно, розмішане в третині склянки остиглого бульйону. Окремо відварити пшоно, стовкти з часником і додати в борщ перед подачею на стіл.
Вийнятий буряк, натерти і покласти прямо в тарілки разом із зеленню. До борщу можна подати окремо зварену розсипчасту гречану кашу.
Додано (22.03.2009, 16:11)
---------------------------------------------
Рис по-монастирськи
2 склянки рису, 4 склянки води, 2 ріпчасті цибулини, 2 ст. ложки олії, 2 моркви, 1 ст. ложка томатної пасти чи томатного соусу, сушена зелень селери, кропу, чорний мелений перець, сіль.
Рис ретельно промити, залити киплячою водою, варити 10 хвилин, щоб був "крупинка від крупинки", відкинути на друшляк. У глибокій сковороді обсмажити дрібно нарізану ріпчасту цибулю в олії до золотавого кольору, додати відварену, натерту на великій тертці моркву, томат, перемішати. Додати рис, приправити за смаком пряною зеленню, перцем і сіллю. Подавати гарячим.
Додано (22.03.2009, 16:12)
---------------------------------------------
Чебуреки пісні
0,5 л води, 700 г борошна, 1 склянка олії, сіль, перець за смаком.
Начинки:
1. Грибний фарш.
2. Квашена капуста, смажена з цибулею.
3. Цибуля, смажена з морквою.
У воді розвести сіль за смаком, додати чорний мелений перець, просіяне борошно і замісити тісто. Тісто повинно бути еластичним. Розкачати тонкі коржі товщиною 3 мм і діаметром близько 20 см. На одну сторону коржа покласти приготовлену начинку не товстим шаром, а іншою стороною накрити, добре зліпити краї чебурека і наколоти виделкою в декількох
Додано (25.03.2009, 22:10)
---------------------------------------------
Гриби, тушковані з овочами
Свіжі гриби - 200 г, ріпчаста цибуля - 50 г, морква - 100 г, капуста - 250 г, картопля - 150 г, горох - 100 г, боби - 100 г, корінь петрушки - 30 г, олія - 50 г, пюре - 20 г, кріп - 20 г, зелень петрушки - 20 г, сіль, перець червоний мелений - за смаком.
Гриби нарізати дрібними шматочками. Розігріти олію, покласти нарізані кубиками овочі і тушкувати 5-6 хвилин, потім залити водою і під кришкою довести до напівготовності. Додати тушковані окремо гриби, пюре, сіль, перець і подрібнену зелень. Добре подати із солоними огірками.
Додано (25.03.2009, 22:32)
---------------------------------------------
ПЕЧЕРИЦІ З КАРТОПЛЕЮ
Печериці відварити, нарізати скибками і обсмажити на олії. Картоплю зварити в “мундирі”, почистити, покришити кружечками, обсмажити. Цибулю дрібно посікти і теж підсмажити. У порційні сковорідки покласти шарами: картоплю, цибулю, гриби і запекти в духовці. Подавати на стіл, прикрасивши зеленню.